Yapı Denetim Firmaları, Beton Santralleri ve Belediyelerle yapılan Toplantı
10 Mayıs 2012
BİNGÖL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
10.05.2012 Tarihli Yapı Denetim Firmaları, Beton Santralleri ve Belediyelerle yapılan Toplantı Notları:
Bingöl İli Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 10.05.2012 tarihinde yapılan toplantıya İl Müdürümüz Sayın Osman ARISAL başkanlığında; Mahsum SEMERCİ (Müdür Yrd.) Ali KIYANÇİÇEK (Şube Müdürü) Yapı Denetim Şubesi personelleri, merkez ve ilçe belediyelerinde görevli teknik elemanlar ile ilimizde faaliyet gösteren yapı denetim firma temsilcileri (Çınar Yapı Denetim Firması ,Bin Yapı Denetim Firması), beton santralleri firma temsilcileri, Muş ilindeki laboratuar temsilcisi ve firma personelleri katılmışlardır.
Toplantı neticesinde;
1.Yapı Denetimlerin uygulama esnasında proje uyumsuzluğuyla karşılaşmaları ve aykırılık olması durumunda 6 iş günü içinde ilgili belediyelere bildirmeleri, belediyelerin de gerekli yasal işlemi gerçekleştirmesi gerekliliğine değinilmiştir.
2.Binalarda enerji performansı yönetmeliği çerçevesinde projelerin yapı denetim ve belediyeler tarafından yönetmeliğe uygun olarak incelenmesi ve uygulamasının yaptırılması kararı alınmıştır.
3.Beton santralleri mikserlerini peş peşe şantiyede bekletmemek için düzenli bir döküm saatiyle ve sistemli bir şekilde beton santrallerinden mikserlerin çıkması gerekliliğine değinilmiştir. Beton santrallerinin aynı anda birkaç yerde döküm yapması gerekliliği durumunda işleyişin aksamaması için ya mikser sayıları arttırılacak ya da düzenli bir program yapılacaktır.
4. Beton santralleri ve yapı denetim firmalarının desteğiyle düzenlenecek olan eğitim ve bilgilendirme semineri için konusunda uzman iki kişinin belirlenen tarihte eğitim vermesi kararına varılmıştır.
5.Bu eğitim esnasında kırma ocak taşı kullanılan betonda gerekli sulump değerinin yakalanması, gerekli akışkanlığı yakalayarak betonun donatıya tam yerleşmesini sağlamak ve betonun priz almadan diğer mikser betonuyla karışmasını gerçekleştirmek amacıyla redozlama mekanizmasının beton santralleri yetkililerince mikserlere takılması ve redozlama tekniğinin yapılacak olan eğitimde katılımcılara anlatılması kararına varılmıştır.
6.Yine yapılacak olan eğitim içinde vibratör kullanma beton döküm aşamaları vs. bilgiler verilmesi kararına varılmıştır.
7.Kurumumuzun denetimdeki işlerle ilgili hafta sonları beton dökümü çok gerekli olmadığı müddetçe yapılmayacağı,yapı denetiminin kontrolündeki işlerle ilgili ise çalışanların dinlenmeleri için Pazar günleri beton santralleriyle anlaşmalı olarak döküm yapmama kararı alınmıştır.
8.Beton dökümü esnasında numuneler üzerinde beton santralinden bir kişi, yapı denetim firmasından bir kişinin imzasıyla etiketleme yapılacaktır. Şahit numune de aynı şekilde etiketlenip beton santrallerinin laboratuarlarında saklanacaktır.Şahit numune kırımı gerektiği taktirde iki taraflı tutunak tutulup kırım sonucu belirlenecektir.
9.PGD beton numune etiketlerinde 3 imza yeri olacaktır. (PGD yetkilisi, Santral yetkilisi, Yapı Denetim Yetkilisi) PGD Numunelerinin kırımları santral yetkilisi iştirakinde gerçekleştirilecektir.
10.Yapı Denetim hak edişleriyle ilgili Kurumumuzun ve Belediyelerin istenilen evrakların ortak bir noktada toplanması bir liste halinde Yapı denetim firmalarına verilmesi, bundan sonraki hak edişlerde istenilen bu formattaki sıraya uyulması gerekliliği kararına varılmıştır.
11.Yapı denetim hizmet ödemelerinin işe başlamadan önce yapılması gerekliliğine değinilmiştir.
12.Yapı denetim yetkililerinin işle ilgili sevk irsaliyelerinin (demir, beton vs.) ve faturalarının dosyalaması gerektiği kararına varılmıştır.
13. Proje kontrollerindeki işleyiş ve inceleme esnasında dikkat edilecek hususlarla ilgili Belediye, yapı ve kurumumuz teknik elemanlarının ortak bir toplantı düzenlemesi kararına varılmıştır.