Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından ‘İmar Barışı Yasası' ile ilgili muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşavirimiz Ahmet Küçükler, kurum müdürleri, mahalle ve köy muhtarları katıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Abdulkadir Arslanboğa'nın selamlama konuşmasının ardından bakanlık hukuk müşaviri Ahmet Küçükler, ‘İmar Barışı' uygulaması hakkında bilgi verdi.
“TARİHİN EN KAPSAMLI ÇALIŞMASI”
İmar konusunda şehirlerde ciddi sıkıntıların olduğunu belirten Küçükler; “Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığım için yerel yönetimlerin ve vatandaşlarımızın bu konudaki sıkıntılarını biliyorum. Bir taraftan vatandaş binasını yapmış, çatı katında çocuğum evlendi ona da bir yer oluşsun diye yeni bir yer yapılmış. Ama bakıyorsunuz, belediye orayı yıkmak zorunda. Yıkması bir sıkıntı, yıkmaması yasalara aykırı bir durum oluşturması açısından ayrı bir sıkıntı. Şuan Türkiye'de 26 milyon bağımsız bölüm olduğunu düşünüyoruz, tespitlerimiz bu yönde. Bunların 13 milyona yakını ruhsatsız veya ruhsata aykırı durumda. Şuan yürütülen bu uygulama, cumhuriyet tarihinden itibaren yapılmış en kapsamlı çalışmadır. Burada amaç, vatandaşın problemini çözmek, Sürekli Demokles'in Kılıcı gibi vatandaşın üzerinde ‘yıkalım, yıkacağım' problemi olmamasını sağlamaktır. Bu konuda Türkiye genelinde özellikle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde, yüzde 80'lere varan aykırılar söz konusu. Dolayısıyla bu uygulamanın bir rahatlık getireceğini ümit ediyoruz” dedi.
SON BAŞVURU 31 EKİM'DE
İmar Barışı Yasası'nın 2017'den önce yapılan tüm yapıları kapsadığını belirten Küçükler; “Ruhsatı olmayan veya ruhsata aykırı olarak yapılan bütün yapıları kapsıyor. Vatandaşımız çok basit bir usulle kendi beyanı esas alınarak, hiçbir belgelendirme, vesikalandırma olmadan e-devlet şifresiyle internet ortamında 31 Ekim 2018 tarihine kadar müracaat etmesi halinde, kişiye yapı kayıt belgesi verilecek. Yapı kayıt belgesi alan kişi, daha önce binası hakkında yıkım kararı veya idari para cezaları bulunmuşsa hem yıkımdan hem de idari para cezalarından kurtulmuş olacak. Bir başka avantajı da, bu yapılarak elektrik, su, doğalgaz anında bağlanıyor. Eğer yapı hazinenin veya belediyenin arazisi üzerinde ise, bu arsayı belediyeden veya hazineden rayiç bedeli üzerinden satın alma imkânı getiriliyor. Hazine de, belediye de satmak zorunda. Yapıt kayıt belgesi alınan yapılarda kat mülkiyeti konulabilecek, cins değişikliği yapılabilecek. Bunlar inanılmaz önemli yararlar” diye konuştu.
“VATANDAŞ DA VARLIĞINI HUKUKİ HALE GETİRECEK”
Toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise, “Bu düzenlemenin hayata geçmesi ile inşallah çok önemli bir sorun alanı ülkemizin gündeminden kalkmış olacak. Bundan sonra dikkat edelim, bu tür sorunlar yaşamayalım. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle vatandaşımızın mağduriyetinin giderileceği gibi ekonomimiz de kazanacak, devletimiz de kazanacak. Bir taraftan kamu buradan bir gelir elde edecek, vatandaş da varlığını hukuki hale getirecek” dedi.
Bu düzenlemenin bir seferlik olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: “Belli bir tarihi var. Lütfen bu tarihi kaçırmayalım. Halka bu işi ey iyi anlatacak olan muhtarlardır. Vatandaşımızın bir kısmı nasıl müracaat edeceğini bilmeyebilir. Bunlar için mutlaka destek olmamız lazım. Bingöl'de de bu konuda çok sorunumuz var. Bu sorunların çözümü için yapılan bu düzenleme bir fırsattır, bunu mutlaka değerlendirelim.” Diye konuştu.