Bingöl Valiliği
Bingöl Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Bingöl Valiliği
Bingöl Valiliği

DUYURU

15 Mayıs 2013

  

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL  MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN

DUYURULUR

             

        Trafikte seyreden motorlu taşıtların hava kirliliğine olabilecek olumsuz etkilerinin azaltılması ve hava kalitesinin korunmasına yönelik gerekli önlemlerin alınması amacıyla, 04.04.2009 tarih ve 27190 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği"nde yer alan usul ve esaslar ile bu konuda verilecek cezalar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu kapsamda;

Yönetmeliğin 6. maddesinde belirtilen egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırma periyotları: Motorlu Taşıtlar Yönetmelik EK-1'de belirtilen sınıflar esas alınmak kaydı ile cinslerine, kullanılma amaç ve şekillerine uygun olarak aşağıda belirtilen periyotlarda egzoz emisyon ölçümüne tabi tutulurlar:

a) Hususi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

b) Resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir,

c) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,

d) Trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar on yaş sonunda yılda bir,

 Konu ile ilgili idari para cezaları:

11.08.1983 tarih ve 18132 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren " 2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ uyarınca egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 842,00 YTL, Yönetmelikte belirtilen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 1.689,00YTL idari para cezası uygulanmaktadır.

Hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde öncelikle kaynakta azaltılması, toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması, değerlendirilmesi ve bertaraf edilmesine yönelik gerekli önlemlerin alınması amacıyla 18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren " Hafriyat Toprağı, İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” nde yer alan usul ve esaslar ile bu konuda verilecek cezalar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu Yönetmeliğin 9. Maddesinde (e) ve (g) bendinde belirtilen Hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklar üreticileri, Atıklarını belediyenin veya mülki amirin izin verdiği geri kazanım veya depolama tesisi dışındaki yerlere dökmemekle, Atıkların oluşumu, taşınması ve depolanması aşamalarında meydana gelebilecek kazalarda oluşacak zararı tazmin etmek ve kaza sonucu oluşacak kirliliği gidermekle, yükümlüdürler. Bu kapsamda İlimizdeki hafriyat atıklarının Belediyelerce belirlenen alanlara dökülmesi gerekmektedir.

Konu ile ilgili idari para cezaları:

11.08.1983 tarih ve 18132 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca 40.636 Türk Lirası (kurum kuruluş ve işletmelere üç katı)  idari para cezası uygulanmaktadır.

İdari yaptırımlara maruz kalmamak için gerek motorlu taşıt sahipleri gerekse hafriyat üreticilerinin yukarıda belirtilen hususlara titizlikle riayet etmeleri gerekmektedir.



Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır